Wist je dat MijnEigenPlan nu beschikbaar is, de opvolger van AutiPlan?

Met nog meer mogelijkheden om zelfstandigheid, structuur en voorspelbaarheid te bevorderen.

Meer informatie op de MijnEigenPlan website!

Villa Kakel Kip uit Emmeloord

Zo nu en dan laten we een klant van AutiPlan aan het woord om ervaringen te delen. Dit keer is de beurt aan Villa Kakel Kip uit Emmeloord.

Hoe simpel kan groei zijn, al weer drie jaar geleden opende Villa Kakel Kip haar deuren.

Villa Kakel Kip is van origine een (kleinschalige) dagopvang en logeeropvang in Emmeloord. Door de jaren heen is daar ook een coachingtak en ambulante begeleiding bij gekomen. We hebben nu een mooi totaalpakket waarin we veel kinderen kunnen ondersteunen. Wij staan voor creatieve activiteiten, veiligheid en betrokkenheid, het vergroten van zelfredzaamheid en veel plezier maken. Daar zijn wij best trots op!

Een fijne plek waar kinderen mogen spelen, leren en logeren. Er is plaats voor kinderen en jeugdigen met een autistisch spectrum stoornis. Eigenlijk is iedereen welkom. Het motto is dat de Villa een plek is waar je jezelf mag zijn, je mag dus dingen niet zo goed kunnen of snappen. In een pedagogisch klimaat helpen we de jeugd om zichzelf te ontdekken. We kijken naar kwaliteiten en versterken die. We bouwen aan zelfredzaamheid en bieden coaching aan het hele gezin. Ouders krijgen structuren mee en met de kinderen kijken we naar hun mogelijkheden en vergroten die. Als het nodig is komen we ook bij de kinderen thuis en bieden daar ook hulp om alles op elkaar af te stemmen. Op deze manier is de Villa net zo veilig als thuis.

We werken met de Methode “Geef me de Vijf” en gebruiken een duidelijke dagplanning met pictogrammen om de dag te structureren.

Deze planning is belangrijk voor de kinderen. Kinderen met een ASS hebben meestal problemen met het overzien van het groter geheel. Een dagritme is een overzicht waar alles van die dag opstaat vermeld. Van ontbijt tot slapen gaan, vaak geïllustreerd met tijden en een klok. Plaatjes of te wel pictogrammen maken het programma leesbaar, ook voor de kinderen die (nog) niet kunnen lezen.

We beginnen de dag altijd met een dagritmeoverleg. Aan de hand van picto’s maken we een overzicht met alle activiteiten van de dag die voor ons ligt. Wat gaan we doen vandaag en in welke volgorde, alles wordt ondersteunt aan de hand van plaatjes, ook wel pictogrammen genoemd.

In de Villa komt een jongen waarvan zijn ouder een heel handig programma hebben bedacht voor het opzetten van de dagritmes, Autiplan. Ik maak al jaren dankbaar gebruik van deze tool. Als kinderen nog jong zijn maak ik de planning voor ze en hoe ouder ze worden hoe meer inspraak ze krijgen.

Hoe waardevol het gebruik van dit programma is wil ik graag met jullie delen door jullie mee te laten kijken in de afgelopen 6 maanden van mijn gezin en in de Villa.

In september van het vorige jaar besluit ik dat ik mijn kwaliteiten ook wil benutten voor een goed doel. Ik ging 2 weken naar Afrika om daar picto’s en dagritmes te introduceren op een school die daar gebouwd wordt. Ik ben gesponsord door heel veel lieve mensen en met een koffer vol auti-materialen vertrek ik naar mijn droom, Afrika. Ik mag daar een les geven over emoties en praat met de leerkrachten over kinderen en voorspelbaarheid. Ik geef ze alle materialen die zij kunnen inzetten. Emotiemeters-, picto’s-, magneetstrips- en dagritmes. Wat een dankbaarheid!

Helaas komt aan mijn droom snel een eind. Nog geen week in Afrika en ik breek mijn been.

Terug in de Villa dreigt alles spaak te lopen. Ik lig in een ziekenhuisbed in de woonkamer en er is elke dag weer visite en thuiszorg over de vloer. Mijn eigen kinderen, ook met een ASS, worden hier behoorlijk gestrest van. Om iedereen helderheid te geven pakken we de planning er weer bij.

Samen met de mensen om ons heen spreken we af dat we een draaiboek gaan maken, maar wanneer we bij elkaar komen loopt mijn hoofd over van de dingen die ik niet moet vergeten te vertellen en uit te leggen.

Dan gebeurt er iets heel bijzonders. Mijn kinderen en een cliënt uit de Villa nemen het woord en ik leun wat achterover en besluit goed te luisteren zodat ik kan aanvullen.

Tot mijn verbazing leggen de kinderen binnen tien minuten aan iedereen uit wat ze nodig hebben om te kunnen functioneren. De invulling voor de rest van die week is binnen een half uur compleet en alles staat op papier. Wie doet wat-, waar-, hoe-, wanneer en met wie (Geef met de Vijf en Autiplan).

Ik heb de computer op schoot genomen en heb de programma wensen ingevoerd via autiplan.nl en uitgeprint.

De rest van de week liep als vanzelf! Er was rust in de tent, zelfs nu ik er niet bovenop kon zitten. Iedereen wist wat er te doen was en er is driftig met stickers en krullen gewerkt. Trots dat ik was, ik kon gewoon genieten en de inval groepsleider had alle houvast aan onze planning die geschreven was met en door de kinderen en cliënten.

Sindsdien zie ik de jeugd nog groter, wat een sprongen hebben zij samen gemaakt. Ik heb genoten, ondanks mijn gebroken been.

Onze ervaring is dat het bieden van gestructureerde zorg een must is voor iedereen in de Villa.

De begeleiding is makkelijker, de kinderen vinden hun rust en er is meer tijd voor plezier en groei.

Nawoord Ger Apeldoorn; initiatiefnemer AutiPlan: Onze zoon Guus gaat al geruime tijd elke 4 weken een weekeind 'in de Villa' logeren. Het meest kenmerkende aan de goede zorgen van Tamara vind ik dat je aan alles ziet dat Guus zich helemaal thuis voelt wanneer ik hem naar de Villa breng. Hij is dan heel ontspannen en er kan nog net een knuffel vanaf voordat ik door Guus de deur wordt uitgejaagd zodat zijn Villa-weekeindje kan beginnen.

Welcome!

We will use this blog and news section to keep you updated on the latest AutiPlan developments, interesting related news & tips and tricks on how to use the AutiPlan application.


Follow AutiPlan:


Navigate to: